اصول عقاید اسلامی، توحید (بخش اول) - نیاز به دین
یکی از مباحثی که در زمینه ی دین مطرح می شود این است که آیا وجود دین ضرورت دارد یا خیر؟
در جواب باید به نیازهای سه گانه ی بشر اشاره کرد. نیازهای فردی، نیازهای اجتماعی و نیازهای عالی. دین در این دسته بندی، جزء نیازهای عالی قرار می گیرد که همان نیاز به شناختِ سرچشمه ی هستی است. نزدیک ترین راه برای پاسخگویی به این سؤالات دین است. به طور کلی انسانیت ما وابسته به نیاز عالی است.
حیوان ها برای برطرف کردن نیازهایشان احتیاج به فهم و درک امور ندارند و بیشتر نیازهایشان را از طبیعت تأمین می کنند. همین تفاوت میان حیوانات با انسان ها موجب می شود تا انسان ها نیاز عالی را بر دیگر امور برتری دهند. این برتری مشکلاتی نیز به همراه دارد که انسان ناگزیر به مواجهه با آنها است. خداوند در قرآن می فرماید که انسان های دین دار از سوی بی دینان مورد تمسخر و طعنه قرار می گیرند و مورد تهمت و استهزاء قرار می گیرند اما در روز قیامت خندان خواهند بود. بسیاری از تعبیراتی که در مورد قیامت در قرآن آمده پاسخی به دنیا است. مروری به زندگانی اصحاب کهف نشان می دهد که آنها نمونه ای از کسانی بودند که در زمان خود به خاطر دین داری مورد آزار و اذیت قرار گرفتند اما در نهایت پیروز و سعادتمند گشتند.
نقش دین در زندگی با مقایسه ی زندگی بی دینان پررنگ تر می شود. فهم اینکه هر خانه ای مسئولی دارد و دنیا نیز تحت کنترل خداوند است، کار سختی نیست. انسان اگر وجود خداوند را باور کند هیچ گاه دست به گناه نخواهد زد. دین انسان ها را مهار و اصلاح می نماید.
ریشه ی دین، عقل و فطرت انسان است. ایمان به خدا به تنهایی برای دین داری کافی نیست بلکه ایمان باید با یاد خداوند همراه باشد. انسانِ با ایمان، با ذکر خداوند و یاد او به آرامش می رسد. این آرامش تنها با این روش به دست می آید.
نظرات شما عزیزان: