محبوبترین انسان
كِشت برای آخرت
رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) در ادامه وصایای خویش به ابوذر فرمود: ای ابوذر! این كه خداوند میفرماید: "من كان یرید حرث الاخرة نزد له فی حرثه و من كان یرید حرث الدنیا نؤته منها و ما له فی الاخرة من نصیب"(1)، منظور از حرث و كشت آخرت، عمل صالح است. اگر كسی از عمل صالح برخوردار بود خداوند سبحان كمبود او را جبران كرده، آنها را از او قبول میكند و آنچه را انجام نداده توفیق و اشتیاق انجام آن را به او مرحمت میكند.
محبوبترین و امیدوارترین انسان
ای ابوذر! محبوبترین انسانها نزد خداوند كسی است كه بیش از دیگران به یاد حق باشد: "إن أحبكم إلیالله أكثركم ذكراً له"(2)، كه این مطلب را از آیه "إن أكرمكم عندالله أتقیكم"(3) میتوان استفاده كرد.
ای ابوذر! آگاه باش كسی در قیامت امید نجاتش بیشتر است كه ترس و هراسش از خداوند بیش از دیگران بوده است: "و أما من خاف مقام ربه و نهی النفس عن الهوی* فإن الجنة هی المأوی."(4)
ملكهی تقوا
عنوان "پرهیزكاران" كه در بعضی از آیات به صورت وصف كه نشانه استمرار است آمده: "إنّ المتقین فی ..."(5)، غیر از "إنّ الذین اتقوا ..."(6) كه با فعل ماضی آمده است میباشد؛ زیرا وصف تقوا برای متصفان به آن، چنان ملكه شده است كه از چیزهایی كه در نظر دیگران ارتكاب آنها بیاهمیت است پرهیز میكنند؛ از این رو رسول اكرم(صلی الله علیه و آله) فرمود: ای ابوذر! تو به گونهای از خدا بترس و پرهیز كن كه دیگران آن چنان پرهیز نمیكنند. برای پرهیز از مشتبهات، چنان تقوایی نیاز است، از این رو برای آن كه مؤمنان به چنین تقوایی دست یایند، میفرماید: "دع ما یریبك إلی ما لا یریبك."(7)
پینوشتها:
1- سوره شوری، آیه 20.
2- بحارالانوار، ج 74، ص 86 .
3- سوره حجرات، آیه 13.
4- سوره نازعات، آیات 40 ـ 41 .
5- سوره دخان، آیه 51 .
6- سوره اعراف، آیه 201.
7- بحارالانوار، ج2، ص260.
برگرفته از سیره رسول اکرم(صلی الله علیه و آله)، آیة الله جوادی آملی .
تنظیم گروه دین و اندیشه تبیان، فراوری هدهدی .
نظرات شما عزیزان: