نکته ها:
1- تعریف علم اخلاق
در این جا لازم است قبل از هر چیز به سراغ تعریف اخلاق برویم؛ «اخلاق» جمع «خُلْق» (بر وزن قُفل) و «خُلُق». (بر وزن افق) می باشد، به گفته «راغب» در کتاب «مفردات»، این دو واژه در اصل به یک ریشه باز می گردد، خَلْق به معنی هیئت و شکل و صورتی است که انسان با چشم می بیند و خُلْق به معنی قوا و سجایا و صفات درونی است
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
اهمّیّت اخلاق در روایات اسلامی
اشاره
این مسأله در احادیثی که از شخص پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و همچنین از سایر پیشوایان معصوم علیهم السلام رسیده است با اهمّیّت فوق العاده ای تعقیب شده، که به عنوان نمونه چند
حدیث پرمعنای زیر را از نظر می گذرانیم:
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
*** چهار آیه نخستین در واقع یک حقیقت را دنبال می کند، و آن این که یکی از اهداف اصلی بعثت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله تزکیه نفوس و تربیت انسانها و پرورش اخلاق حسنه بوده است؛ حتّی می توان گفت تلاوت آیات الهی و تعلیم کتاب و حکمت که در نخستین آیه آمده، مقدّمه ای است برای مسأله تزکیه نفوس و تربیت انسانها؛ همان چیزی که هدف اصلی علم اخلاق را تشکیل می دهد.
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
فصل اول: اهمّیّت بحثهای اخلاقی
اشاره
این بحث از مهمترین مباحث قرآنی است، و از یک نظر مهمترین هدف انبیای الهی را تشکیل می دهد، زیرا بدون اخلاق نه دین برای مردم مفهومی دارد، و نه دنیای آنها سامان می یابد؛ همان گونه که گفته اند:
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
انحرافات و آسیبهای غریزه جنسی

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاق، غریزه ،جنسی
منشأ انحرافات جنسی

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاق، غریزه ،جنسی
کنترل غرایز، حصر یا آزادی؟

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاق، غریزه ،جنسی
آثار و فواید اخلاص

بخش دوّم: اسباب و عوامل خاص
یقین منشأ اخلاص است.
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
طعم شیرین ایمان

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاق، ایمان
اسلام دین اعتدال

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاق، غریزه ،جنسی
سکوت در تشییع جنازه

وصیتهایی كه رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) به ابوذر(ره) فرمودهاند(1)، بخشی از آنها مستقیماً در تجلیل از قرآن است و بخشی دیگر در تكریم حاملان قرآن و قسمتی مربوط به تفسیر آیات و برخی مربوط به تطبیق معانی كلی قرآن بر مصادیق آن. این واقعیات گاهی به صورت آیات قرآنی جلوهگر است و زمانی به عنوان حدیث رسول گرامی(صلی الله علیه و آله و سلم) در چهره وصیت و نصیحت بازگو میشود.
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
بررسی موبایل توسط امام زمان(عج)

شایعهها ما را به جهنم میبرند؟!
همه انسانها در مقابل اعمال خود مسئول و پاسخگو هستند چه در مقابل قانون مادی و چه در مقابل قانون الهی. البته قانون مادی در بین مسلمانان به نوعی همان قانون الهی است چرا که قوانین ما بر اساس قرآن و احکام الهی تنظیم میشوند و اگر جایی میبینیم که قانون ما اشکال دارد ربطی به قانون اسلام ندارد چرا که یا ما قانون را کامل تنظیم نکردهایم و یا قانون و حکم الهی را درست درک نکرده و در نتیجه قانون درستی وضع نکردهایم .
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
تفاوت فروتنی با ذلتپذیری

آیه شریفه مزبور، برخی اوصاف مؤمنان راستین را بیان میكند كه تبیین آنها به محل مناسب خود موكول است، لیكن در این جا به دو نكته اشاره میشود:
الف: دستور به تواضع و فروتنی در برابر مسلمانان، به معنای ذلت و فرومایگی و احساس حقارت در مقابل آنان نیست، زیرا این عمل همانگونه كه در مقابل كافران مذموم و ممنوع است در برابر مسلمانان نیز ناپسند است.
اسلام هرگز به كسی اجازه نمیدهد خود را در حضور مسلمان دیگر ذلیل كند بلكه سرفرازی در اسلام، اصلی است كه مسلمان باید همواره آن را حفظ كند.
انسان مالك ناموس خود نیست، زیرا ناموس هر كسی حق الله است نه حق شخصی او، و باید از آن دفاع كند؛ همچنین حفظ آبرو از حقوق الله است و جزو حق شخصی كسی نیست كه بتوان مانند مال آن را به دیگری بخشید و یا در صورت تجاوز، رضایت داد. در این باره امام صادق(علیهالسلام) میفرماید: خداوند سبحان كارهای مؤمن را به خودش واگذار كرده است مگر این كه خود را به ذلّت افكنده، و آبروی خود را از دست دهد(3)؛ زیرا مؤمن از آن جهت كه مؤمن است از ناحیه ایمان، عزت و آبرو یافته است و اگر آبروی مؤمن برود در حقیقت آبروی ایمان رفته است.
ب: مؤمنان در برخورد با نظام ستم و كفر، نفوذ ناپذیرند و با جلال و شكوه با آن برخورد میكنند و كاری كه شائبهی سازش و تسلیم و ذلت داشته باشد از خود بروز نمیدهند، چنانكه خداوند در وصف رسول اكرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و یاران آن حضرت فرمود: "محمد رسول الله و الذین معه أشداء علی الكفار رحماء بینهم."(4)
این بخش از آیات، حكم برخی از قوانین بینالملل اسلامی را نیز مشخص میسازد كه مسلمانان باید به گونهای روابط بین المللی خود را تنظیم كنند كه عزتشان حفظ شود. به عنوان نمونه، نباید كسی را كه ضعیف النفس و ذلتپذیر است به عنوان نماینده حكومت اسلامی به كشور كفر فرستاد یا او را مهماندار سران كفر كرد.
باید توجه داشت كه اسلام گرچه حكم استواری در برابر كفر و كافران را دارد ولی به مراعات ادب در برخورد با هر انسانی نیز سفارش میكند: "إن جالسك یهودی فأحسن مجالسته."(5)
پینوشتها:
1- سوره مائده، آیه 54 .
2- سوره اسراء، آیه 57 .
3- بحارالانوار، ج64، ص72 .
4- سوره فتح، آیه 29 .
5- بحارالانوار، ج 74، ص152 .
برگرفته از سیره رسول اکرم(صلی الله علیه و آله)، آیة الله جوادی آملی .
تنظیم گروه دین و اندیشه تبیان، فراوری هدهدی .
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
مرگ در کمینت نشسته است

موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
مأمور به تسبیح حق
رسول گرامی(صلی الله علیه و آله) در ادامه وصایای خود به ابوذر میفرماید: "یا أباذر إن الله سبحانه و تعالی لم یأمرنی بجمع مال ..."؛ خداوند مرا به جمع مال امر نكرده است بلكه مرا به تسبیح و تحمید و عبادت دعوت كرده است: "فسبح بحمد ربك و كن من الساجدین* واعبد ربك حتی یأتیك الیقین."(1) از انضمام این دو آیه، چنین برمیآید كه یقین نتیجه عبادتی است كه جامع تسبیح و تحمید و سجده باشد.
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
تحویل نامه هاى اعمال

خدای بزرگ در وصف قیامت و جهان واپسین فرموده : وَإِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ یعنی و چون كارنامهها گشوده شود(1). آری؛ وقتى که صحیفه های کارنامه ات منتشر و پهن مى شود و تمام آشکار و نهانت شاید که زشت و شاید هم که زیبا در جلوی چشمهایت صف آرایند .
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
کارهای یواشکی

تحذیر از ریا در انفاق
«انفاق» از جمله عبادتهایى است كه احتمال خودنمایى و ریا در آن بسیار است. در مساله انفاق، انسان علاوه بر اینكه باید ثواب عمل را در نظر داشته باشد، باید به گونهاى عمل كند تا به آبروى شخصى كه قرار استبه او انفاق شود لطمهاى وارد نگردد. انسانهاى داراى عزت نفس، از اینكه در جلو چشم دیگران به آنها انفاق شود، ناراحت مىشوند.
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
مبانی آزادی معنوی در اسلام
الف) اعتقاد به توحید
در اسلام خداشناسی و توحید، بنیاد اخلاق و معنویت است . این پرسش که چرا باید نیک بود، از پرسشهای بنیادی در اخلاق می باشد . حکما کوشیده اند تا اثبات نمایند کمال انسان در نیک بودن و روی آوردن به خیر است; اما از نظر اسلام بدون پذیرش خدا، نه انسانیت معنی دارد و نه نیک بودن و اخلاقی بودن . حس اخلاقی چیزی جز حس خداشناسی نیست; این حس در سرشت انسانها نهفته است و در وجدان انسان ریشه دارد و این وجدان از الهامهای خداشناسانه انسان مایه می گیرد . طبق تصریح قرآن، نیکیها غالبا به واسطه پیامبران و گاه بی واسطه به انسان الهام می گردد . (30)
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
آزادی معنوی در قرآن و روایات
دین اسلام برای انسان، هم حق حیات و زندگی قائل است و هم حق آزادی; ولی آزادی را مقدمه حیات برین انسانی می داند . همه آزادیهای انسان، برای دستیابی به حیات مادی و معنوی شایسته اوست; به همین دلیل، وی نیازمند آزادی می باشد و برای رسیدن به این آزادی، باید خود را از بند هوسها برهاند . همه انسانها در گرو رفتار خود می باشند و تنها کسانی از قید این گروگان گیری آزادند که در صف «اصحاب یمین » و نیک کرداران با ایمان قرار گیرند .
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی
آزادی معنوی در اسلام
چکیده
در اسلام آزادی اجتماعی بدون آزادی اخلاقی و معنوی میسر نیست; اسلام پس از آن که، آزادی را یک حق مسلم و یک موهبت الهی برای همه می داند، آزادی از هوا و هوس را مهمتر از هر آزادی دیگر می داند; زیرا حیات روح، مهمتر از حیات جسم و تن است . پیامبران نیز منادیان آزادی از اسارتهای درون و بیرون هستند و با آمدن آنان غل و زنجیرهای زمین گیر کننده از گردن آدمی برداشته می شود، استعدادهایش شکوفا و به سوی کمال و معنویت پیش می رود .
موضوعات مرتبط: اخلاقی
برچسبها: اخلاقی